
- To event minęło.
Rolnik i szef kuchni
Wydarzenie Navigation
„Rolnik i szef kuchni”
reż. Michael Whalen, USA, 2014, 65’, film dok.
Poznajemy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – Cynthię Sandberg, rolniczkę i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – filozofia „z pola na stół” wciela się tu w życie. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!
W spotkaniu po pokazie udział wezmą:
Agata Wojda (wieloletnia szefowa kuchni restauracji Opasły Tom w Warszawie), Joanna Jakubiuk (kuchmistrzyni, promotorka produktów z Podlasia), Adam Miczejko (z inicjatywy Lokalni Naturalni) oraz Michał Arciszewski (szef kuchni i współwłaściciel restauracji Prowincja w Supraślu).
Poczęstunek przygotuje Michał Arciszewski z Prowincji.
Przygotowanie programu, prowadzenie dyskusji: Joanna Jakubiuk oraz Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD.
22 lipca, godz. 19:00